Kas teadsid, et mardipäeval on kombeks katta tavapärasest rikkalikum toidulaud? Lihtne eesti talupere sõi sel päeval kuke-, hane- või kanaliha. Aga niisamuti võis näiteks Puhja kandis peolaualt leida toorelt riivitud kartulitest valmistatud kriivikaraski või Lüganusel kaalikapiruka. Miks mitte aga panna need kaks head ideed kokku – pista toorelt riivitud kaalikas pirukasse ja lase heal maitsta!
Põhjaks läheb vaja:
150 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
60 g kõvemat juustu
1 sl linaseemneid
100 g võid
4 sl külma vett
Täidiseks läheb vaja:
350 g kaalikat
2 väikest sibulat
2 küüslauguküünt
õli
3 muna
300 ml toidukoort
100 g kodujuustu
50 g kõvemat juustu
värsket või kuivatatud tüümiani
sool
pipart
Valmista kaalikapirukat nii:
- Sega omavahel kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja seemned. Riivi ja lisa juust.
 - Tõsta kaussi ka toasoe või ja näpi segu sõrmede vahel purutaoliseks. Lisa vesi ja mätsi tainas kokku.
 - Suru tainas koogivormi põhjale ja servadele ning küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit.
 - Puhasta ja riivi jämedalt kaalikas.
 - Puhasta ja haki väikesteks tükkideks sibul ja küüslauk. Prae köögiviljad pannil õliga klaasjaks, maitsesta soolaga. Tõsta jahtuma.
 - Klopi lahti munad ning sega toidukoore ja kodujuustuga. Lisa segule praetud sibul ja küüslauk ning maitsesta soola, pipra ja tüümianiga.
 - Tõsta eelküpsetatud põhjale riivitud kaalikas ja vala see üle seguga. Riivi kõige peale juust. Soovi korral lisa veel sibularõngaid ja tüümianioksi.
 - Küpseta 200 kraadi juures u 30-35 minutit.
 

