Mis saab olla mardisantidele veel parem and laulude, tantsude ja õnnetoomise eest kui terve plaaditäis nende endi peegelpilte! Säärase laulukoori saad küpsetada kindlasti kõigest kapis leiduvast. Ja uskuge – need annavad martidele jaksu ja jõudu, et ikka karata, hüpata, laulda ja õnne tuua tervele naabruskonnale! 

Retsept ja foto: Merit Karise

Vaja läheb: 

150g toasooja võid
2 peotäit kaerahelbeid
2 peotäit nisujahu
supilusikatäis suhkrut
viimased kaaped meepurgipõhjast
näpuotsatäis soola
kuivatatud pihlakaid
pool peotäit kuivatatud kilke (näiteks laimi- või tšillimaitselisi)
sorts piima
kuivatatud ploome
kuivatatud kuusevõrseid 

Valmista nii: 

  • Vahusta toasoe või mikseriga. 
  • Viska sekka kaerahelbed, jahu, suhkur, mesi ja näpuotsatäis soola ning sega omavahel. 
  • Lisa maitse järgi väike peotäis kuivatatud pihlakaid ning kilke. Pihlakad võid asendada ka kuivatatud õuntega. 
  • Lisa sorts piima, et segu muutuks pehmemaks, ja sega tainas hoolikalt läbi. 
  • Vormi kahe teelusika abil omale meeldivas suuruses pätsid ja tõsta need ahjuplaadile. 
  • Kaunistamiseks torka vuntsideks ja habemeks kuivatatud kuusevõrseid, silmadeks ja ninaks kuivatatud ploomi tükke.  
  • Küpseta eelsoojendatud ahjus 180-200 kraadi juures nii kaua, kuni pätsid parajalt pruunid – või äärest isegi veidi krõbedad-tahmased, sest mardisant ju tahmane ongi!  
  • Et õige mardisant on krutskeid täis, lisa pärast mahajahtumist silmavalgeteks MARTsipan, mille sisse torka must piprasilmatera.