Selle talupoegliku tummise roa inspiratsiooniks on meie iidsed mardisandid, kellele on meeleheaks andidena kaasa pandud kaalikaid, suitsuliha, aga ka otra. Esmapilgul lihtsa roa valmistamiseks tuleks varuda pisut aega ning alustama peaks esmalt puljongi keetmisest ning odrakruupide likkupanemisest. 

TARVIS LÄHEB

Puljongi valmistamiseks 

800 g suitsutatud lihaga konte
2 porgandit
2 keskmist sibulat
3-4 suuremat küüslauguküünt
2 loorberilehte
Külma vett nii palju, et kondid ja juurikad oleksid kaetud
tilli- ja petersellivarsi
terapipart
soola 

Kaalikate ettevalmistamiseks

6 keskmise suurusega kaalikat 
soola 
võid 

Kruubitäidise tegemiseks

250 g odrakruupe
200-400 g metsaseeni (puravikke, kukeseeni) 
2  hakitud sibulat  
2 hakitud küüslauguküünt 
võid ja/või  õli 
1 dl kuiva valget veini 
1 liiter puljongit 
riivitud kõva  juustu 
soola ja pipart 
värskeid hakitud ürte (rosmariin, tüümian, murulauk) 

Puljongi valmistamine

Kiire elutempo juures võib endale meelepärase puljongi soetada poest, kuid kõige maitsvama tulemuse saab puljongit ise keetes. 

  • Küpseta kondid kuumas ahjus kuldpruuniks, et puljongi maitset tugevdada.  
  • Pane röstitud kondid külma veega täidetud potti. Oluline on, et lihatükid oleksid veega kaetud. Arvesta, et puljongi valmistamisel aurustub sellest osa ära, kuid vajad roa valmistamiseks umbes 1 liiter puljongit. 
  • Kuumuta vesi keemistemperatuurini, seejärel alanda kuumust ja lase vaiksel tulel ilma kaaneta väga rahulikult ja vaikselt võbeleda. 
  • Ära lase puljongit silmist, vaid koori aeg ajalt vahukulbiga pinnale kogunev vaht. 
  • Kui vahtu enam ei moodustu, tõsta vahukulbiga kondid leeme seest välja jahtuma, et saaksid kontidelt eraldada liha.  
  • Lisa puljongisse kõik köögiviljad ja maitsetaimed ning keeda veel umbes tund aega. 
  • Kurna puljong läbi sõela. 

Kaalikate ettevalmistamine

  • Koori kaalikad ja keeda neid soolvees, kuni nad on peaaegu pehmed. Tõsta kaalikad kaussi jahtuma.  
  • Lõika kaalikatelt “kaas” pealt ja uurista lusikaga kaalika sisse auk, et täidis sinna kenasti ära mahuks ja kaalikas ise terveks jääks. 
  • Pintselda kaalikad pealt ja seest sulavõiga, riputa peale soola ja pipart ning küpseta praeahjus, kuni need on muutunud kuldseks. 

 

Odrakruubipudru valmistamine

  • Pane kruubid külma vette kaheks tunniks likku ja loputa sõelal. 
  • Kuumuta pannil või/õli ja prae sibul klaasjaks. Lisa küüslauk ning sega kergelt läbi. 
  • Lisa sõelal läbipestud ja nõrutatud odrakruubid pannile ning prae pisut.  
  • Lisa valge vein ja lase kruupidel haududa.  
  • Lisa kuuma puljongit, et kruubid oleksid kaetud.  
  • Kui kruubid on vedeliku sisse imanud, lisa uus ports puljongit.  
  • Lase kruupidel nii kaua haududa, kuni need on pehmed (umbes 20 minutit). 
  • Prae pannil koos õliga läbi tükeldatud seened, maitsesta soola ja pipraga. 
  • Lisa juurdee seened ning riivitud juust.  
  • Tõsta kuumadesse kaalikatesse lusikaga odrakruubi-metsaseene putru, lisa peale kaalikast “kaas” ning kaunista soovi korral pealt maiserohelise või riivitud juustuga. 

Head isu!