Kas teadsid, et mardipäeval on kombeks katta tavapärasest rikkalikum toidulaud? Lihtne eesti talupere sõi sel päeval kuke-, hane- või kanaliha. Aga niisamuti võis näiteks Puhja kandis peolaualt leida toorelt riivitud kartulitest valmistatud kriivikaraski või Lüganusel kaalikapiruka. Miks mitte aga panna need kaks head ideed kokku – pista toorelt riivitud kaalikas pirukasse ja lase heal maitsta!

Põhjaks läheb vaja:

150 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
60 g kõvemat juustu
1 sl linaseemneid
100 g võid
4 sl külma vett

Täidiseks läheb vaja:

350 g kaalikat
2 väikest sibulat
2 küüslauguküünt
õli
3 muna
300 ml toidukoort
100 g kodujuustu
50 g kõvemat juustu
värsket või kuivatatud tüümiani
sool
pipart

Valmista kaalikapirukat nii:

  1. Sega omavahel kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja seemned. Riivi ja lisa juust.
  2. Tõsta kaussi ka toasoe või ja näpi segu sõrmede vahel purutaoliseks. Lisa vesi ja mätsi tainas kokku.
  3. Suru tainas koogivormi põhjale ja servadele ning küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit.
  4. Puhasta ja riivi jämedalt kaalikas.
  5. Puhasta ja haki väikesteks tükkideks sibul ja küüslauk. Prae köögiviljad pannil õliga klaasjaks, maitsesta soolaga. Tõsta jahtuma.
  6. Klopi lahti munad ning sega toidukoore ja kodujuustuga. Lisa segule praetud sibul ja küüslauk ning maitsesta soola, pipra ja tüümianiga.
  7. Tõsta eelküpsetatud põhjale riivitud kaalikas ja vala see üle seguga. Riivi kõige peale juust. Soovi korral lisa veel sibularõngaid ja tüümianioksi.
  8. Küpseta 200 kraadi juures u 30-35 minutit.